Ja-teknik!

När du talar med människor, börja då inte med att prata om de saker där ni har skilda åsikter. Börja med att betona och fortsätt betona de saker som ni är ense om. Fortsätt om möjligt att framhålla att ni strävar mot samma mål och att det enda som skiljer er åt är frågan om metoderna, inte syftet.
Få den andra att säga Ja, ja från början. Se om möjligt till att din motpart avstår från att säga Nej!
Enligt professor Overstreet är ett Nej något som är mycket svårt att ta sig förbi. När du har sagt Nej fordrar personlighetens hela stolthet att du är konsekvent mot dig själv. Du kan senare tycka att nejet var olämpligt icke desto mindre sitter stoltheten där i alla fall. När du väl har sagt en sak, tycker du att du måste hålla fast vid det. Därför är det av allra största vikt att du får andra att gå i positiv riktning.
Den skickligare talaren ser till att från början skaffa sig ett antal Ja svar. Det får lyssnare psykologiska processer att gå i en positiv riktning. Det är precis som med en biljardboll: skickar du iväg den i en viss riktning så krävs det en viss kraft för att få den att vika åt sidan. Det krävs mycket mer kraft att skicka den tillbaka i motsatt riktning!
De psykologiska mönstren är i detta fall mycket tydliga. När en person säger Nej och verkligen menar det, gör han eller hon mycket mer än att säga ett litet ord med tre bokstäver. Hela organismen körtlar, nerver, muskler går samman i ett förkastelsetillstånd. Ibland kan du också observera, men vanligen är det minimalt, en fysisk rörelse bakåt eller en beredskap att dra sig tillbaka. Kort sagt ställer sig hela det neuromuskulära systemet på vakt mot att accepterande. När däremot en person säger Ja föreligger ingen rörelse bakåt. Organismen har en framåtriktad, accepterande och öppen attityd. Ju fler Ja vi alltså kan få fram, desto större är chansen att vi lyckas skapa intresse för vårt egentliga syfte!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0